7.11.2012

TRIMP


TRIMP = TRaining IMPulse = Harjoitusvaikutus

Suomennos on meikäläisen, joten en ole ihan varma onko kotimaisessa tieteen harjoittamisessa käytetty jotain muuta termiä.

Kyseessä on kaiketi alunperin itsensä haamumaileri Roger Bannisterin kehittämä mittari, jonka avulla voidaan vertailla erilaisten harjoitusten vaikutusta kunnon kehittymiseen. Se lasketaan harjoituksen sykkeen ja keston avulla, jollain hankalalla kaavalla jonka yksityiskohtiin en mene. Luku sinänsä on kohtalaisen mielivaltainen ja kuvittelisin että kahden henkilön on turha vertailla TRIMPejä keskenään, joskaan ihan varma en asiasta ole. Oleellisempaa on vertailu itseensä ja seurata TRIMPien kehittymistä ajassa.

Yksinkertaisimmillaan TRIMPin laskemiseen riittää harjoituksen kesto ja keskisyke. Tarkempiin lukemiin pääsee jos voi käyttää hyväkseen mitattuja sykealueita. Alla meikäläisen sykealueet viime kesänä mitattuna.



TRIMPiä käytetään hyväksi kun lasketaan ATLää ja CTL, joista aion kertoa seuraavissa blogeissa.

Yllä oli teoriaa, alla tulee tekemiäni empiirisiä havaintoja.

Polarin portaali mitä ilmeisemmin käyttää TRIMPejä hyväkseen, joskin siellä asiat on puettu käyttäjäystävällisempään muotoon ja siellä käytetään hiukan eri termejä. Tämän tarinan terminologia ja esimerkit kumpuavat pitkälti SportTracksin käytöstä.

Oheisesta kuvasta löytyy 2 erilaista harjoitusta, jotka ovat tuottaneet täsmälleen saman TRIMPin. Harjoitukset kuitenkin ovat melko erilaiset. Normandian maihinnousun vuosipäivänä 6.6.2012 pyöräilin 44 kilsaa puolessatoista tunnissa keskisykkeen ollessa varsin matalalla. TRIMPiksi muodostui 98. Neljä päivää myöhemmin juoksin kolme varttia VK-aluella ja senkin harjoituksen TRIMPiksi muodostui samainen 98.




Vaikeus näiden TRIMPien kanssa tulee siitä, kun ei pysty mittaamaan sykettä harjoitusten aikana. Mulla näin käy uidessa eli sykemittarini ei vedessä tunnu toimivan, joten olen tehnyt täysin subjektiivisen päätöksen siitä minkä TRIMPin uintitekniikkaharjoitus tuottaa ja toisaalta minkä TRIMPin matkauinti tuottaa. Tässä kohtaa olen saattanut tehdä jonkin mittaluokan virheen, mutta koska virhe on systemaattinen, niin uskon että kunnon kehittymisen seurannassa siitä ei ole huomattavaa haittaa, varsinkin jos uintia on suhteellisesti sama määrä kautta harjoittelun.

Olen tullut siihen tulokseen että tunti uintitekniikkaa meikäläisellä tuottaa TRIMPin 30. Jos uin saman ajan matkaa tulee TRIMPiksi mielestäni 50 eli noin puolet tuollaisesta 45 minuutin VK-juoksusta. Voin olla väärässäkin ja olisikin kiva kuulla mielipiteitä sellaisilta henkilöiltä, jotka ovat onnistuneet sykettä uidessa mittaamaan.

Pahoittelen kuvien laatua, yritän jatkossa opetella niiden taitavammaksi käsittelijäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti