15.11.2012

CTL

CTL = Chronic Training Load = Pitkäaikainen harjoitusrasitus = fitness = kunto

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja matemaattisesti kyse on TRIMPien pitkän aikavälin painotetusta ja liukuvasta keskiarvosta. Yleisesti sopivana jaksona pidetään kuutta viikkoa ja sehän sopii mainiosti jos minun lailla sattuu noudattamaan harjoitusrytmiä, jossa helppoa viikkoa seuraa kaksi kovaa viikkoa. Ainakin SportTracksissä tätä asetusta pystyy säätämään päivän tarkkuudella eli jos rytmi sattuisi olemaan erilainen, niin tätäkin mittaria voisi seurata haluamallaan tasolla. Johdonmukainen kannattaa toki olla eli ei tätä asetusta kannata kovin usein muuttaa koska silloin vertailtavuus edellisiin viikkoihin katoaa.

Kuva kertoo enemmän kuin 1000 sanaa ja tottahan se aina on ollut, varsinkin tilastotieteessä. Kaikkihan tuntevat vanhan sanonnan "valhe, emävalhe, tilasto". Jos haluaa tämän asian kunnolla hallita, niin kannattaa lukea Darrel Huffin jo 1950-luvulla kirjoittama klassikko: "Kuinka tilastoilla valehdellaan".

Oheisessa kuvassa oranssit pylväät ovat päiväkohtaisia TRIMPejä. Tarkoittaa siis sitä että jos yhtenä päivänä on ollut kaksi 50 TRIMPin harjoitusta niin sen päivän kohdalla TRIMP pylvään korkeus on 100, kun huomio että kyseinen akselli on vasemmalla.

Tämän tarinan kannalta oleellisempaa on seurata sinisen alueen yläreunaa, sillä se kertoo CTLn kehityksen ajassa.











Tarkoitus olisi saada CTL mahdollisimman korkealle, mutta koska ei ole mahdollista treenata aina vaan enemmän ja enemmän, niin kuormituksessa pitää huomioida ATL ja TSB, joista kerron lisää seuraavissa jaksoissa.

En osaa vielä sanoa mikä minulle olisi optimi CTLn taso, mutta ainakin toistaiseksi pyrin siihen että se olisi aina kolmen viikon välein pari pykälää korkeampi. Jostain nettiforumista jäi sellainen tarina mieleen eräältä kaverilta, joka väitti että CTLn avulla hän voi ennustaa sairastumiset - tai nykyisin välttää ne. Hän oli sitä mieltä että kun hänen CTL puhkaisee 90n rajan, niin parin päivän päästä tulee jokin vaiva joka pakottaa huilaamaan.

Sen tämä CTLn seuraaminen on nyt opettanut että jos haluan sen nousevan, niin viikonlopun lisäksi meikäläisen elämänrytmissä täytyy jatkosa panostaa nimenomaan tiistaiseen harjoitukseen. Keskiviikkokin on usein mahdollinen, mutta torstai ja maanantai toistaiseksi ei.

Pääsispä pian hiihtämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti