23.11.2012

ATL ja TSB

ATL = Acute Training Load = Lyhytaikainen harjoitusrasitus = fatique = väsymys
TSB = Training Stress Balance = Harjoittelun kuormitustasapaino

Suomennokset ovat taas meikäläisen ihan itse keksimiä, joten suhtautukaa niihin toisin kuin kielitoimiston virallisiin.

Kun CTL mittaa pitkäaikaista rasitusta niin ATL puolestaan mittaa lyhytaikaista rasitusta; yleinen suositus on että ATL olisi käytännössä 10-15 päivän liukuva ja painotettu keskiarvo TRIMPeistä. Itse päädyin tätä kirjoittaessani ja asiaa hiukan tarkemmin mietittyäni mittaamaan kahta ATLää: nimittäin seitsemän ja 14 päivän ATLää. Sitä kun treenaa ikään kuin viikko kerrallaan niin ATL07 kertoo yksittäisen viikon rasituksen ja näin on helppo verrata kovia viikkoja keskenään ja vastaavasti helpompia keskenään. Toisaalta kun seuraa myös ATL14, niin meneepähän suositusten mukaan.

Oheisessa kuvassa ATL14 on punainen käyrä (muistutettakoon aiemmista blogeista että oranssit pylväät ovat päiväkohtaisia TRIMPejä ja sininen alue kertoo CTLn) ja se noudattelee CTLn kanssa yhteistä akselia. Sen nousut ja laskut luonnollisesti myötäilevät CTLn nousuja ja laskuja eli siitä voi helposti havaita harjoitteleeko lyhyellä aikavälillä tehokkaammin kuin pidemmällä (jos siis punainen käyrä on sinisen yläpuolella).



TSB on CTLn ja ATLn erotus. Kun TSB on negatiivinen niin silloin harjoittelu on kuormittavaa, kun se on positiivinen niin silloin kroppa saa levähtää. TSBn pitäisi lepoviikolla  lähestyä nollaa tai nousta jopa plussan puolelle, mutta kovien viikkojen aikana pitäisi pysytellä enenevässä määrin miinuksen puolella. Kevennys ennen kisoja pitäisi näkyä TSB:ssä siten että ollaan reilusti plussan puolella juuri ennen kisaa; tämähän toisin sanoen tarkoittaa sitä että jos keventää kaksi viikkoa ennen kisaa sopivasti ja on edelliset neljä viikkoa treenannut kovaa, niin TSBn pitäisi olla reilusti plussalla, koska CTL on ylhäällä ja ATL alhaalla.

Mun harjoituspäiväkirja ei valitettavasti toistaiseksi sisällä kouluesimerkkejä siitä miltä TSBn pitäisi näyttää; tuppaa käymään niin että kovan viikon keskivaiheilla TSB nousee plussalle ja sitten viikonloppuna teen tosi rankkaa harjoittelua. Kuvittelen että sen pitäisi olla tasaisemmin miinuksella kovilla viikoilla, mutta ehkäpä jo ensi keväänä.

Oheisessa kuvassa TSB on harmaa (sävy oleellisesti eri kuin Lahdessa 2001) alue ja sillä on oma akselinsa.


Se ei ehkä ole kovin oleellista mutta tuo harmaa valitettavan selkeästi paljastaa että tälle herralle ei oikein treeni maistunut Joroisten jälkeen. Huomiota kannattaa kiinnittää Pirkan Hölkän jälkeiseen aikaan, sillä siellä olen onnistunut tekemään kehittävää treeniä, joskaan sielläkään ei vielä ole kahden viikon jaksoa ilman paluuta nollan tietämille. Tarkoitushan onkin harjoitella nousujohteisesti kevättä kohden eli kun keväällä toivon mukaan kykenee kiristämään ruuvia, niin sitten TSBkin toivottavasti aaltoilee nätimmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti