16.4.2014

Joroisten puolimatka Kalmarin täysimatkan ennustajana

Tarkoitukseni on tänä kesänä kisata sekä Joroisilla että Kalmarissa. Siitä tämän analyysin ajatus sitten eräällä PK-lenkillä lähti syntymään. Eli mitenköhän viime kesänä noissa molemmissa kisoissa kirmanneilla urheilijolla ajat kehittyivät Joroisilta Kalmariin ja voiskohan sitä käyttää tämän kesän Kalmarin aikojen ennustamiseen? Tottahan toki; kaivetaan hiukan dataa netistä, roiskastaan ne Execliin, viis veisataan jakauma- tai mistään muistakan oletuksista ja siinähän meillä on kerroin


2.23

Karkeasti yleistäen uskaltaisin väittää että kun kerrot 2013 Joroisten loppuaikasi tuolla maagisella kertoimella, niin siinä pitäisi sitten olla sun Kalmarin loppuaika. Virhemarginaaliksi voisi lonkalta heittää vartti sinne tai tänne.

Eihän tämä ihan tieteellinen tutkimus ole, mutta hiukan taustoja, jos joku olisi innokas spekuloimaan ja antamaan hiukan kritiikkiä. Kalmariin oli siis viime vuonna ilmoittautunut 82 suomalaista, jotka nappasin tämän selvityksen perusjoukoksi. Heistä 51 osallistui myöskin Joroisille, joten sinäänsä joukkio on tilastollisesti ihan riittävän mittava. Päätin tiputtaa ainoan ammattilaisen eli Jarmo Hastin vertailusta pois vaikka tiedostankin että osa ikäryhmäläisistäkin tekee hommaa aika ammattimaisesti.

Näin ollen jäljelle jäi populaatio joka suoriutui Joroisista 4:19 - 6:12 ajassa ja Kalmarista 9:38 - 13:45. Tosin seitsemän kilpailijaa näistä keskeytti Kalmarissa, mutta heidän ajat ovat mukana suoritetuilta osin. Yhdelle kilpailijalle järjestäjä ei ollut saanut järjellistä uintiaikaa ja häneltä analyysissä mukana ovat pyöräily, juoksu sekä kokonaisaika.

Tässä analyysissähän voi mennä aina vaan tarkemmalle tasolle monessakin suhteessa (miehet vs naiset, ikäryhmät, lajeittain, käyttää hienoja tilastollisia menetelmiä kuten regressioanalyysiä, ...), mutta kun havaintojen määrä alkaa vähetä, niin yleistettävyyskin kärsii ja lisäksi analyysiin käytetty aika pitää olla jossain tolkussa.

Lajikohtaiset kertoimet olivat seuraavat:


Mielenkiintoista tuossa on se että Kalmarissa ei näyttäisi tapahtuneen väsymistä uintiosuudella kun keskimääräinen kerroin on tasan 2. Vai olisiko tuossa selittävänä tekijänä Joroisen hankala uintikeli, joka mitä ilmeisemmin pudotti uintiaikoja keskimäärin kolmella minuutilla? Juoksussa rupeaa jo varmaankin väsymyskin painaman ja sikäli kerroin nousee korkeammaksi.

Jos suorituskyvyssäni ei tänä kesänä tapahdu parannusta viime kesään niin ennustan että suoriudun Kalmarista ajassa 11:45. Tähän asti salaisissa haaveissani olen ajatellut 11:30 alitusta, mutta siihen vaadittaisiin tänä kesänä Joroisilla 5:10 alitus jos on vastaavat kelit kuin viime vuonna, joten tästähän tuli kesän aikatavoitteet sitten selviksi. Tuo tarkoittaa siis sitä että ajasta on nipistettävä 7 minuuttia pois, joka toivottavasti irtoaa enimmäkseen uinnista ja hiukan juoksusta. Ja loput hoitaa virhemarginaali, euforia sekä takuu varma ruotsalainen reitinvarsikannustus.


Kalmarissa mulla tulee olemaan samanlainen tavoiteasetanta kuin oli aikanaan ensimmäisellä maratonilla Tukholmassa. Ykköskohta on minimitavoite ja loput sitten itsensä ylittämistä.
1. Maalin on päästävä ennen kuin reitti suljetaan
2. Olisi siistiä päästä maaliin juosten
3. Jos aika on alle 11:30, niin olen äärettömän tyytyväinen

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen bloggaus, tuo kerroin ei varmasti kaukana oo. :) Mutta tässähän rupiaa jo jännittämään tuotakin kisaa, ei mee enää kauaa. Onneksi ite en oo vielä tänä vuonna mukana. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Vaan ensiksi jänskätään sun Italian rundi.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen analyysi ;) Toinen kaava on 2 x puolimatkan aika + 1h. Tämä ainakin osui itsellä +/- 15min haarukkaan kun täysmatka oli 3kk Joroisten jälkeen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksinkerataisuudessaan kaunis tuo mainitsemasi kaava - ainakin helpompi muistaa.

   Poista
 3. Tosi mielenkiintoinen ja informatiivinen analyysi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos; aihe ikään kuin valitsi minut.

   Poista
 4. Laskitko muuten 11.30 tunnin alituksen vaatiman ajan Joroisten puolimatkalle käyttäen tuota maagista kerrointa 2.23. No, minä laskin. Se tarkoittaa 5h10 min alitusta. Siinä sulle tavoite Joroisille, jos sellaista ei vielä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin alle 5:10, vai pitäisköhän sitä nelosella alkavaa aikaa sitten kuitenkin hamuta?

   Poista