18.5.2013

Kisraportti: Eden-juoksu 2013, puolimaraton

Aika: 1:40:33
Sijoitus: 2.

Mitä ihmettä tänään oikein tapahtui? Koko kevään on tuntunut että juoksu ei kulje mihinkään, mutta tänään kulki. Ei ollut ihan suuren urheilujuhlan tuntua kun puolikkaalle lähti tusinan verran juoksijoita ja maratonille yksi tai kaksi. Sitä ennen kympillä oli kaiketi viitisentoista kirmaajaa. Järjestelyt toimivat kuitenkin hyvin ja juottopisteitä oli riittävästi vaikka olisi ollut 40 asteen helle. Järjestäjät olivat edellisenä iltana muuttaneet reittiä siten että siitä oli onnistuttu kadottamaan pari mäkeä ja näin ollen reitti oli mielestäni suhteellisen tasainen ja ihan ennätyskelponen. Ainut miinus tulee järjestäjille siitä että sekavat nettisivivut eivät toimi nyt lainkaan.

Etukäteistaktiikkana mulla oli lähteä tasan viiden minuutin vauhtia ja katsoa että pysytyisikö sitä sitten matkan aikana kiristämään. Puolen kilsan kohdalla vauhti oli 4:30 ja yritin himmata ja onnistuinkin siinä niin että ekan kilometrin keskivauhdiksi tuli "vain" 4:43. Kun juoksu tuntui kuitenkin helpolta ja sykkeet eivät olleet älyttömän korkeat vaan pyörittiin anaerobisen kynnyksen alapuolelle, niin päätin antaa mennä niin kauan kuin mukavalta tuntuu.

Ekan vitosen kilometriajat olivat 4:38 - 4:49 ja keskisyke siinä 152 maksimin ollessa 162. Seuraava vitonen meni selvästi kovempaa 4:25 - 4:40 ja tokihan sykekin oli hiukan korkampi (160 / 165), mutta meno tuntui mukavalta.

Ensimmäiset vaikeudet tulivat noin 12 kilometrin kohdalla kun noustiin joen rannasta Turun tielle eli nousua oli hiukkasen ja sitten olikin noin neljän kilometrin vastatuuliosuus, jota en havainnut ekalla kierroksella. Kilometrivauhdit olivat 4:43 - 5:03, jos jätetään vitosen eka kilsa pois laskuista. Sykemittari rupesi puolessa välissä näyttämään aika huikeita maksimiarvoja, joten siihen dataan en enää ihan täysin luota. Olisikohan se voinut ottaa häiriötä loppumatkaksi järjestäjien sirumaton ylityksestä puolessa välissä?

Loppumatkalla sain rutistettua vauhdin kovemmaksi kun aloin uumoilla1:40 alitusta, mutta valitettavasti en siihen pystynyt. Harmillinen mittausero kun mun Garmin sai matkaksi 21.3 kilsaa eli kun noudatin kellon matkamittaria, niin tuon eron verran jäin yli maagisen rajan. Lopun tulin kilometrivauhdeilla 4:33 - 4:52 ja viimeinen kolmesatanen meni alle neljän minuutin.

Nyt kun vielä ymmärtäisi että mitkä seikat johtivat näin onnistuneeseen suoritukseen. Ensimmäistä kertaa tein ennen kilpailua niin että söin aamulla neljä tuntia ennen lähtöä kahden munan juustometwurstimunakkaan proteiinitulpaksi vatsaan niin kuin Zen & the Art of Triahtlon neuvoo. Kuppi kahvia päälle ja sitten hiukan leipää ja tuntia ennen starttia mysliä ja pullollinen urheilujuomaa. Edeltävän viikon treenitkin olivat varmaan onnistuneita valmistelevia toimenpiteitä ja ehkä jotain merkitystä saattoi olla alkukuukauden flunssahuililla.

Maalissa vedin kyllä sellaiset tuuletukset että järjestäjätkin ihmettelivät että tuliko enntäys; ei tullut, mutta ehdottomasti kyseessä oli paras juoksu ainakin kolmeen vuoteen. Fiilikset ovat aivan katossa eikä kroppakaan pahemmin valita, joten kyllä nyt äijä tuntuu olevan iskussa.

JABADABADUU

Garminin data


4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos. Meni vähän paremmin kuin silloin sun perässä Pyhäjärven ympäri.

   Mä muuten join mukin urheilujuomaa 6, 9, 12 ja 16 kilsan kohdalla. En pysähtynyt, vaan join vauhdissa vaikka varmaan kolmannes mukista läikkyi muualle kuin suuhun.

   Poista
 2. Hieno oli lukea hyvistä fiiliksistä! Onnea hyvästä juoksusta :)

  VastaaPoista