30.10.2012

Sykkeen analysoinnista

Mullahan on luontaista taipumusta numeroiden kanssa puuhasteluun, ehkä jopa enemmän kuin kestävyysurheiluun, joten sykemittarista tietokoneelle siirtyvä datamassa on aivan ihanaa pyöriteltävää. Kun pari vuotta sitten hankin Garminin laitteen, niin pian havaitsin kyseisen yhtiön tarjoaman tietokonesovelluksen melko köykäiseksi. Onneksi tarjolla oli kolmannen osapuolen SportTracks ohjelmisto, jonka kanssa pääsi ilmaiseksi liikenteeseen. Melko pian suoritin kuitenkin huikean 35 taalan investoinnin, jotta sain siihen kaikenlaista kivaa lisäkilkettä. Puolen vuoden käytön jälkeen se kuitenkin lakkasi toimimasta Vistaisessa pöytäkoneessa.

Käyttämättä se olikin lähes vuoden kunnes syyskuisella flunssasaikulla törmäsin Internetissä yhteen SportTracksin plugin kuvaukseen: Training Load. Kotiin oli tällä välin ilmaantunut toimivampi läppäri (käyttiksenä aina varma XP), johon siirsin tuon sovelluksen lisensseineen..Piti vielä investoida 25 taalaa, jotta sai tuon pluginin sekä Fit Plan-pluginin ja sen jälkeen analysointi onkin ollut pelkkää riemua; harjoittelu valitettavasti ei.

Tosiasiahan on se että en urheile ammatikseni, joten treeniohjelman toteuttaminen on taiteilua, josta en tunnu selviytyvän ihan ministeritasoisesti. Valmentajalta tulee ohjelma, joka suodatetaan perheen ja työnantajan asettamien reunaehtojen sekä omien mieltymysten mukaisesti, jonka jälkeen harjoitukset tapahtuvat vähintäänkin eri päivinä kuin mitä alunperin oli ajateltu ja todennäköisesti jotain jää väliinkin. Jälkeen päin tarkasteltuna viime keväänä tuli toukokuussa jätettyä vähintään 1 harjoitus viikossa liikaa väliin ja pitkiä pyörälenkkejä tuli tehtyä liian vähän. Eli itselläni ei ollut oikein kykyä arvioida miten siirreltyjä ja väliin jätettyjä harjoituksia olisi pitänyt kompensoida, jotta harjoittelu olisi ollut vaikuttavuudeltaan oikeaa tasoa.

Nyt mä kuvittelen että tuon SportTracksin ansiosta pystyn paremmin optimoimaan harjoittelua ja varmaankin tästä keskusteleminen onkin ollut pääasiallisena vaikuttimena siihen että rupesin tätä blogia kirjoittamaan. Olenhan pitkään ollut Internetissä ottavana osapuolena, joten toivottavasti saan jollekin siellä ulkona annettua jotain ajattelemisen aihetta. Toisaalta en ole myöskään liikuntatieteen ammattilainen, joten toivon että siellä on joku joka saattaa tietää asiasta enemmän kuin minä ja voi ohjata ja autta minua oikeaan suuntaan.

Tästähän näyttää tulevan jatkokertomus, joten pysykää kanavalla. Seuraavassa jaksossa aion kerto ajatuksian TRIMPistä. Tämän päiväsellä 9.6 kilsan juoksulenkillä TRIMP oli 83. Vähän oli liukasta mutta syke pysyi hyvin kurissa.

Harjoittelun iloa kaikille ja ottakaahan olosuhteet huomioon. Eli niin kuin eräässä vanhassa TV-sarjassa oli tapana sanoa: "Hey, hey, hey - let's be careful out there". Mikähän mahtoi olla TV-sarja?

5 kommenttia:

  1. Sarjahan oli NYPD Blue pienen miettimisen jälkeen. Löysin myös mukavan muistelupätkän Youtubesta: http://www.youtube.com/watch?v=T2QApwtE8zQ. Tätä sarjaa ei ihan "juniorit" muista ;-).

    VastaaPoista
  2. En tunne tuon nimistä sarjaa, mutta varsin oikeilla jäljillä olet. Olikos tuo se missä Dennis Frantz oli pääosassa David Caruson kanssa? Jos oli niin tämä kommentti on vieläkin vanhemmasta sarjasta.

    VastaaPoista
  3. Höh, olin ihan varma, että olin oikeassa. Nyt täytyy nostaa kädet pystyyn ja antaa mahdollisuus muille.

    VastaaPoista
  4. Hämärä muistikuvani on, että tuo kyseinen sitaatti on sarjasta Hill Street Blues. Mennään kyllä tosi kauas historiaan, jolloin miehet oli poikia ja telkkarit kuvaputkimallisia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ässähän sieltä tuli ja meni seinän läpi. Vastaus on oikein.

      Poista