20.7.2014

It is not the destination so much as the journey, they say (Finntriathlon, Joroinen 2014 kisaraportti)

Otsikko on suora lainaus elokuvasta Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä ja jos haluaa nähdä Johnny Deppin upean tulkinnan lausahdukseta niin se löytyy tämän linkin takaa aika tarkasti viiden minuutin kohdalta.

Tuo ajatus on viime päivinä pyörinyt vahvasti mielessäni ja erityisen vahvasti Joroisten juoksuosuuden viimeisellä puoliskolla. On hienoa olla erinomaisessa fyysisessä kunnossa ja saada treenata terveenä, mutta ehkä tässä lajissa oleellisinta ei kuitenkaan ole ennätysten rikkominen ja maagisten rajojen alittaminen vaan itsestään huolehtiminen. Olosuhteet vaikuttavat todella paljon ennätysten syntymiseen ja rajojen rikkomiseen ja helle voi joillekin meistä merkitä huono keliä ennätysten suhteen; ehkä kuulun siihen joukkoon.

Ennen kisaa ei hirveästi jännittänyt tai varsinaisesti mikään huolestuttanut. Tosin siinä vaiheessa kun saavuimme T1een, niin kuumuus alkoi hiukan huolestuttamaan että miten täällä tohtii märkäpuvussa odotella lähtöä. Pyörää viritellessäni tajusin unohtaneeni pyörään laitettavan eväspussin sekä sinne tulevat 2 geeliä ja yhden patukan autoon. Onneksi mukana oli yksi ylimääräinen geeli, joten päätin laittaa sen pussiin pyöräilykamojen kanssa, niin että saisin sen vaihdosta pujotettua puvun rinnuksiin ja sen sijaan otinkin ennen lähtöä banaania.

Uinti 
39:47
Ikäsarjassa 62 / 122
Kaikkien joukossa 522 / 1134

Paras uinti Joroisilla ikinä; ennätys parani tältä osin yli 3 minuuttia.

Lähdin rauhallisesti liikenteeseen vasemmasta laidasta ja sain uida pääosin omaa uintia. Suunnistus sujui mielestäni hyvin ja ainoa kömmähdys tuli ekan poijun jälkeen kun luulin kahta oranssipaitaista venemiestä poijuksi. Tuumailinkin siinä että kylläpä jengi ui väärään suuntaan, mutta se olinkin minä joka niin teki. Ei siinä paljon aikaa menetetty kun noin 100 metriä myöhemmin tajusin virheeni. Maltoin liukua enkä pahemmin riuhtonut ja uskon että vauhti ei tuosta paljon hidastu tai nopeudu kun matka tuplataan.

T1
4:21
Ikäsarjassa 37 / 122
Kaikkien joukossa 525 / 1134

Vaihto sujui nopeasti kun ei tarvinnut helteellä pukea paitaa päälle ja sukatkin olin päättänyt laittaa vasta juoksuun. Geelin huitaisin tässä välissä naamariin.

Pyörä
2:42:46
Ikäsarjassa 48 / 122
Kaikkien joukossa 412 / 1134

Vuoden 2013 pyöräily on ollut multa aivan uskomaton suoritus; keskinopeus oli tuolloin 35 km/h. Tänä vuonna vain 33.6 km/h. Olosuhteethan eivät olleet samanlaiset ja kun katsoo yleisen sarjan kärkimenijöitä niin on heilläkin tullut takkiin useita minuutteja viime vuodesta, joten laitetaan oma 9 minuutin taantuma enimmäkseen olosuhteiden piikkiin. Olin jo etukäteen varsin skeptinen sen suhteen että pystyisin tätä osa-aluetta parantamaan ja valitettavan oikeassa olinkin. Keskisyke oli tänä vuonna 4 iskua alempana kuin edellisenä vuonna, samoin kadenssi, TRIMPiä kertyi 30 vähemmän. Tuli kenties pyöritettyä hiukan liian isolla vaihteella, mene ja tiedä.

Pyöräily sujui varsin ryhdikkäästi. Tankkasin matkalla 2.8 litraa urheilujuomaa, 0.6 litraa vettä, yhden geelin ja yhden banaanin; enemmän kuin koskaan vastaavalla matkalla, mutta yhden geelin vähemmän kuin mitä etukäteen olin aikonut. Kuvittelisin että tankkaus on ollut pikemminkin liian runsas kuin liian niukka meikäläisen kannalta; todennäköisesti ihan sopiva.

Peesailun suhteen kisa sujui meikäläisen näkövinkkelistä tosi hienosti. En havainnut todellista peesaamista ja omalta osaltani pidin huolen siitä että noudatin sääntöjä niin tarkasti kuin se vaan on mahdollista. Yhden seurakaverin kanssa oli alkumatkasta tilanne että hän polki vahvemmin vastatuulen ja ylämäkeen, minä puolestani vahvemmin myötätuuleen ja alamäkeen, joten äidyimme ohittelemaan toisiamme jokusen kerran. Rantasalmelle kun käännytiin, niin siinä vaiheessa tuo kaveri katosikin sitten lopullisesti maisemaan.

GPS aiheutti pyöräilyssä suurimman harmistuksen. Rantasalmelle saavuttaessa keskinopeus oli 33.2 km/h ja olin aika luottavainen että se nousisi, koska mielestäni ennen kääntöä oli pitänyt puskea vastatuuleen. Kun tankkauksen jälkeen katsoin keskaria, totesin että olipas hidas kääntö, kun se on tippunut reilusti alle 33n. Sitten tuli pidempi pätkä, jossa kiskoin ihan kunnolla myötäseen ja kun sen jälkeen vilkaisin keskaria oli se jo lähempänä 31tä. Olin ensin aivan päreinä, että miten on mahdollista, mutta päätin sitten että vika on pakko olla laitteessa ja totesin että tänään en siis tarvitse keksinopeutta mittarikseni. Tuntui siltä kuin mittari olisi ruvennut edestakaisella pätkällä vähentämään matkaa ja niin se ilmeisesti tekikin vajaan 10 kilometrin ajan.

Toisen mokan tajusin pyöräilyssä; noin 60 kilometrin kohdalla ajattelin että voisin ottaa varmuuden vuoksi suolapillerin tai pari kun oli vähän sellaista arkuutta etureisissä putkelta poljettaessa, mutta en enää löytänytkään minigrippussia kisa-asun puntista, jonne sen laitoin ennen starttia. Eipä auttanut itku markkinoilla, vaan päätin että juoksun alussa vedellään äitmuorin suurinta herkkua, suolakurkkua.

T2
4:25
Ikäsarjassa 46 / 122
Kaikkien joukossa 596 / 1134

En muistanut että pussini on alatangossa, joten 10 sekuntia hukkasin turhaan etsiskelyyn. Geelin huitasin kitusiin ja jonkun huulen heitin muille kiireisille.

Juoksu
2:01:07

Juoksu oli surkein koskaan Joroisilla. Ensimmäinen kierros meni mielestäni hienosti. Alkumatkalla oli hiukan uhkana että etureidet kramppaisivat, mutta se hoitui maltillisella vauhdilla sekä suolakurkkuja popsimalla. Vauhti oli maltista huolimatta hyvä eli 5:10 kilometri vauhti. Niinpä päätin toisen kierroksen alussa heti nousujen jälkeen että nyt on aika kokeilla vauhdin nostoa ja sen teinkin, mutta riemua ei riittänyt kovin pitkäksi aikaa. Toisen kierroksen vauhti oli 5:30 ja kun 8 minuuttia aiemmin startannut harjoituskaveri meni kierroksella ohi viimeisessä ylämäessä, niin tajusin lopullisesti että viiden tunnin alitus ei mitenkään ole mahdollista ja että omassa ennätyksessäkin olisi vielä pusertamista.

Viimeinen kierros olikin sitten melkoista tarpomista ja toivoin vain että tulisi pian taas ylämäki tai huolto, niin voisi hyvällä omalla tunnolla kävellä. Vauhtikin oli vain 6:30 ja tarkoitukseni on kuitenkin kuukauden päästä mennä reilusti lujempaa täydellä matkalla.

Edelliseen vuoteen tuli tappiota 16 minuuttia ja TRIMP oli nyt 70 pienempi kuin ei saanut itsestä lopussa irti.

Järjestelyt
Olihan ammattimaisesti hoidettu järjestelyt; kiva on kilpailla kun homma rokkaa. Lidl Recovery Area oli mainio idea ja siellä oli todella maukkaat antimet, joskin ensi vuonna sen toivoisi olevan hieman suurempi, sillä olihan siellä melkoinen ruuhka pahimmillaan. Sitä olisi voinut ehkä helpottaa sillä että niitä punaisia pussukoita olisi voinut jakaa myös ulkopuolelle. Suuret kiitokset joka tapauksessa järjestäjille eli kyllä siellä sai mielestäni rahalle komeasti vastinettakin. Asennekin oli henkilökunnalla kohdallaan, varsinkin märkäpukujen takaisinjaossa kun niitä ihan juosten haettiin.

Johtopäätös
Harjoittelukaveria lainatakseni toivotaan että huono kenraali todellakin tarkoittaa hyvää päätapahtuma eli mun tapauksessa täyden matkan Kalmaria. 

Aikatavotteiden asettaminen on olosuhteiden osalta hiukan arpapeliä, joten niitä ei ehkä ole ihan järkevää julkisesti asettaa. 

Ensimmäiset neljä tuntia meni varsin mainiosti ja sen jälkeen helle teki tepposensa. En oikein tiedä mitä olisi pitänyt tehdä toisin, sillä olen sitä mieltä että tankkaus ennen kisaa ja sen aikana meni ihan hyvin. Juostessa tuntui ettei pysty enempään tavaraa tuuttiin tuuppaamaan, joten jatkan luottaviain mielin valmistautumista Kalmariin.

Hiukan on jalat pökkelöt ja hartiat kärähtäneet kun vietin sunnuntain lasten kanssa rantsussa. Ja maanantaina huilataan paikallisessa huvipuistossa, jonka jälkeen nostetaan CTL 105een parin viikon aikana kunnes ruvetaan taas loiventelemaan Kalmaria varten.

10 kommenttia:

 1. Vähän samanlaisilta kuulosti meidän raportit. :D Tuo suola olis kyllä pitäny tajuta jo pyöräosuudella, nimittäin naamasta huomas jo varmaan kuudenkympin kohdilla, että olis suolan aika. Raskas oli keli, ja vaikka ei tavoitteisiin mennytkään, niin silti oot kovassa kunnossa ja uskon, että Kalmarissa kulkee! Toivottavasti sää on silloin vähän mukavampi. Tsemppiä viimeisille viikoille!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.

   Tarkoituksella kirjoitinkin oman blogini ennen kuin luin yhtään muuta kisaraporttia, joten sikäli kyse on samanlaisista kokemuksista eikä plagioinnista. Sulla näytti myöskin oranssit venemiehet hiukan häiritsevän, mutta mulla oli sen lisäksi vielä edellisen lähtöryhmän lakit oransseja.

   Juurikin rupesin viimeisen neljän viikon suunnitelmaa SportTracksiin rustaamaan, joten katse on jo tulevassa.

   Poista
  2. Joo, siis en missään nimessä aatellu, että oot kopsinu, vaan just tuota, että hyvin samanlaisia kokemuksia kaikiesta uinnista, pyörästä ja juoksusta. :) Auts, nuo oranssit lakit vielä tuohon, sai suunnistaa aika tarkkaan.

   Poista
 2. Onnittelut, hyvä aika kuitenkin ja mää luulen, että mitään ei olisi kannattanut tehdä toisin. Se vaan oli semmonen kisapäivä, tosi monelle huonompien aikojen kisapäivä. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin. Tänä vuonna en enää ottanut sulta ihan 6-0 pataan vaihdoissa, hiukan kuitenkin jäi sillekin saralle vielä kehitettävää. Helle sen toki mahdollisti mun osalta, kun en vedellyt paitaa päälle. Olit toiseksi nopein Jaana tuossa kisassa, mä vasta neljänneksi nopein Markku ;-)

   Poista
  2. Oli pakko kattoa, että mä olin seitsemmänneksi nopein Niina ja samalla myös hitain. :D

   Poista
 3. Täälläkin on ihan samansuuntaiset ajatukset vaikka en vielä niistä ehtinyt kirjoittaakaan. Hyvä kaikki jotka tuli kuumassa kelissä maaliin!
  Mä olin nopein ja hitain Soile, ei löytynyt vastusta =)

  VastaaPoista
 4. Katselin tämän vuoden Joroisten miesten mediaaniaikoja ja se oli juurikin tuo 5h32 min, joka oli meidänkin tulos. Mielestäni on todella hyvä tulos tulla maaliin tossa porukassa puolenvälin haminoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se missään nimessä häpeä ole. Käytetäänpä sitten tuota mediaania viime vuoden Kalmarista ja sehän antaisi mulle ennusteeksi 11:50.

   Poista